Dan Glimne, spelexpert: 25 år med Spelakademin – vad har hänt?

Temat för årets Spelakademi – ”Hur skapar vi tillsammans en hållbar spelmarknad?” har ett enkelt svar: Nej, det går inte.
Dan reser tillbaka till 1991, den allra första Spelakademin, och det är en avgrund mellan då och nu – både teknologiskt och juridiskt. Då fokuserade diskussionerna på styckningsschemat över intäkterna för de hårt hållna och reglerade svenska spelarna, i ett tidevarv före Internet, när det inte fanns några påtagliga alternativ till statens utbud.

”Det bestående intrycket jag har från 1990-talet är att så många så länge var så aningslösa och så obekymrade över Internetrevolutionen, och att man hade en sådan självgodhet när det gällde att plocka de stackars spelarna på pengar. Jag väntar sarkastiskt fortfarande på att temat på Spelakademin skall vara: ’Hur ger vi de svenska spelarna bästa möjliga spelupplevelser och återbetalningsprocent för pengarna?’”

Men teknik slår alltid i längden politik: historien är full av exempel på denna regel.

Från piratradiostationerna på 60-talet till parabol-tv på 80-talet – tekniken utmanar politiken, och tekniken vinner alltid till slut.

Inför det första SM i poker 1975 i Monte Carlo gjorde polisen razzia på Arlanda och konfiskerade kontanter utöver de 6000 kronor man då fick ta med sig per person. Men kreditkortet skulle komma att helt skjuta valutarestriktionerna i sank.

Teknik slår alltid till sist politik, oavsett hur hår våra makthavare försöker reglera.

Vi är de utländska spelbolagen stort tack skyldiga. Utan dem skulle vi inte ha det spelutbud som vi har idag i Sverige. Exempelvis kommer uppfinningar som lotterier från Flandern, bingo och nätpoker från USA, fotbollstippandet från Storbritannien, och skraplotten från Kanada.

2016 summerar vi erfarenheterna och konstaterar – somt har förblivit vid det gamla. Spelvärlden får ofta för lite uppmärksamhet i media och debatten i spelfrågor förs ofta i ett högt moraliskt tonläge. Men spel är inte längre hotfullt, syndfullt och hemskt, utan tillhör numera vardagen.

Förhoppningsvis kommer utredningen att förorda en licensierad marknad. Men den tekniska revolutionen kan komma att omkullkasta alla våra planer, och därför kan vi aldrig i längden skapa en hållbar spelmarknad. Vi kommer alltid behöva skriva om lagverket i efterhand, gång på gång.

Jag skulle dessutom vilja resa in 100 år fram i tiden till Spelakademin 2116, för att se vilka innovationer vi då har, vilken teknologi vi använder, och inte minst hur den interplanetära spelmarknaden – till skillnaden mot den internationella av i dag – ser ut.