Fusk, diskriminering, slarv. Vad är korruption?

Tomas Brytting, Professor i organisationsetik, Ersta Sköndals högskola. Medförfattare till boken ”The Anatomy of Fraud and Corruption”.
Efter diskussionerna om matchfixning – nu pratar vi om lite bredare begrepp – oegentligheter. Fusk, diskriminering, slarv och så vidare. Vad är korruption? Missbruk av formellt mandat för privata ekonomiska eller andra syften.

Mentalt försöker vi inbilla oss att vi ligger högre upp på skalan. Några exempel är:
• Nick Leeson, Barings bank (1762-1995), ”Någon borde ha stoppat mig!” 1,4 miljarder dollar

• Johan af Donner, Röda Korset, ”Jag hade inte för låg lön, jag drabbades nog av ”guldsot” och min lön räckte inte för det liv jag levde.” 8 miljoner kronor senare.

Det är ofta en lång process. Vad är rätt, vad är fel? Det kan bero på dålig intern kontroll, eller att för få reagerar. När det gäller bedragare har jag tittat på hur det kunde fortsätta utan att någon reagerade och satte stopp. Grupptrycket, eller dekadensen är en förklaring.

Upplever du att korruptionen har ökat i Sverige?
– Jag tror inte att det var bättre förr. Tänk dig tillbaka till brukssamhället, där var det nog ännu mer korruption. Vi är sturskare idag, och media vill ju gärna avslöja sådana här saker.

Vad är det viktigaste för att stävja korruption?
– Transparensen är viktig. Tron att man kan vara osynlig och inte bli avslöjad är livsfarlig.

Behöver vi prata mer med våra barn om detta?
– Ja, naiviteten gör att detta är ganska svårt. Om chefen beter sig konstigt och man inte tror att korruption inte finns i Sverige så blir det svårt. Men jag har lärt mig vad jag ska reagera på och ser detta överallt.