Spel på nätet är inget hot för spelombuden

Red Mountain Media, Daydream Software och Milestone Entertainment var några av de inbjudna när Framtidens spel skulle diskuteras i september 2001. Det spekulerades mycket i att spelmarknaden delvis skulle komma att utspelas i den interaktiva världen. Något som många såg positivt på.

– Vi såg Internet som ett hot i början, sa Stefan Persson – ombudens representant i Spelkommittén, men nu tycker jag vi anpassat oss. Jag tror en spelbutik kommer se lite annorlunda ut i framtiden och erbjuda en mer total spelupplevelse.

Det pratades mycket om efterfrågan av upplevelse i samband spelet. För att berätta om hur man utvecklar spel hade Randall Katz och Gary Dawson från Milestone Entertainment flugits in från Los Angeles. För dem var det hela enkelt.
– Det måste vara roligt. Frågan är bara, vad är roligt? Där måsta man lita på sin egen känsla när man utvecklar spelet.

En annan stor fråga var om framtidens spel och spelmarknad var öppen för alla. Storbritanniens största vadslagningsbolag Ladbrokes ville in på den svenska, reglerade marknaden. Statssekreterare Curt Malmborg från Finansdepartementet menade dock att Ladbrokes inte hade för mycket att hoppas på. – Sannolikheten för att de får tillstånd är ganska liten, konstaterade Malmborg. EG-rätten ger ganska stort utrymme för de egna staterna att bestämma över sin spelmarknad.