Alla rörande överens om en framtida spelreglering

Året då det flesta talarna på akademin var överens. Om en punkt i alla fall – den svenska spelmarknaden skulle på något sätt vara reglerad. Så tyckte även Ladbrokes svenske vd, Douglas Roos. Men han menade också att fler aktörer måste in på den svenska. – Det brukar sägas att monopolet är till för att socialt skydda spelarna, sa Roos, men jag tror att det egentliga syftet är de fem miljarder som trillar in i statskassan varje år.

Roos påpekade också att bolaget skulle betala skatt i Sverige om det kom in på marknaden och fortsatte: – Vi har varit verksamma sen 1800-talet. Jag tror vi klarar av spelansvaret. Argumenten mot Roos och Ladbrokes, från bland andra Svenska Spel och ATG, var att fler utländska aktörer skulle generera en större marknad, och därmed fler spelmissbrukare. Dessutom menade man att staten och folkrörelserna skulle gå miste om viktiga intäkter.

Vid 2002 års Spelakademi fick etik och moral mycket utrymme. Bland annat höll Hans de Geer, professor på Handelshögskolan i Stockholm och expert på företagsetik, ett mycket uppmärksammat föredrag om spelmoral.

Vinnare av årets stipendium blev Torgny Persson ifrån Växjö för D-uppsatsen i nationalekonomi:
”Casinos as regional growth triggers – the case of Sweden”.