Spelplan för framtiden – en avgörande fråga för idrotten

Framtiden stod i fokus under 2005 års Spelakademi, där allt från en aktuell lotteriutredning till dåtidens stora snackis – pokerboomen – diskuterades. Dessutom var det akademipremiär för Svenska Spels nytillträdde vd, Jesper Kärrbrink.

Eleanor Cashin Ritaine från Swiss Institute of Comparative Law talade i egenskap av utredare för spelmarknaden inom EU och medlemsländerna. Uppdragsgivare: EU-kommisssionen.

En annan utredare som var på plats var Jan Francke som berättade om den pågående lotteriutredningen som då var drygt ett år gammal. Francke berättade att det skulle komma hårdare direktiv i framtiden gällande spelbolagens marknadsförening. Han fick också frågor om framtiden för den reglerade spelmarknaden. – Det står redan nu klart att det kommer att finnas en reglerad spelmarknad i framtiden, sa Francke.

Riksidrottsförbundets nytillträdda ordförande Karin Mattsson gav ett annat perspektiv på spelmarknaden, då hon pekade på vilka konsekvenser de skulle få för idrotten om intäkterna från Svenska Spel skulle minska. – Svenska Spels överskott till idrotten är mycket betydelsefullt, påpekade Mattsson.

Pokeresset och ordföranden i Svenska Pokerförbundet, Ken Lennaárd, gick också upp på scen. Han behandlande pokerboomen och tyckte att Svenska Spel skulle få tillstånd att bedriva Internetpoker. – Många vill kunna spel poker hos Svenska Spel, berättade Lennaárd. Det skulle kännas pålitligt och tryggt att veta att pengarna går till välgörande ändamål.