En resa i den grovt kriminella världen

– Jag tror att vi har ett enormt problem med matchfixning, och jag skall är dra ett exempel.
”Driton” kommer från Landskrona och kan väldigt mycket om fotboll och dessutom är han grovt kriminell. Hans nätverk har kopplingar till Malmö. Sedan 2005 har den här falangen mördat nio personer, och den senaste den 29 februari. Han har ett högt våldskapital.

– Den 16 juni i år kommer en före detta fotbollsspelare till polisen i Kristianstad. Han har en stor skuld och har som aktiv fotbollsspelare varit inblandad i matchfixning tidigare. Fram tills nu har polisen inte lyckats göra något åt den matchfixning man misstänkt har ägt rum. Man har kartlagt ”Dritons” nätverk men hittills inte lyckats få till domar. Huvudmännen döms till avstängning av all svensk fotboll i tio år. Ett år cirka i fängelse och böter. Ställ detta mot straffen för grov ekonomisk brottslighet. Jag tror att vi kommer att se en ökande volym av matchfixning med bakgrund av detta.

– De organiserade MC-gängen från USA som sköljde in över Sverige under 70-talet satte grunden för hur den organiserade brottsligheten i Sverige ser ut idag. Vi fick en hårdare kriminalisering och fler som valde att leva ett kriminellt liv. Något nytt var på väg, rena maffiasamhället. Malmö har flera exempel på det där man bland annat spränger ett fastighetsbolag som vill göra något bra. Mord med automatvapen i en välbefolkad stadsdel. Vi har folk födda på 00-talet inblandade i detta. De är uppvuxna i en kriminell miljö och lever i en ren maffiaekonomi. De befolkar en mer fast cementerad undre värld. Detta har vi att förhålla oss till.
Det finns en acceptans för det här regelverket som sprider sig. Man drar sig för att gå till polisen när ”Driton” knackar på.

Publikfrågor:

Tror du att vi vanliga medborgare kommer märka av detta ännu mer?
– Ja vi kommer märka mer av maffians verksamhet. Se till dig själv. Hur mycket betalar jag för en kebab eller en biltvätt? Det är kanske alldeles för lite och där har du redan en signal att det kan vara maffiarelaterad verksamhet.

Har vi för mycket återhållsamhet när det gäller att ta i med kraft mot detta?
– Vi ser de här maffialiknande uppgörelserna. Man använder mer vapen, till och med granater. Och man använder det till och med mot polis. Hoten ökar också mot allmänheten och jag är pessimistisk. Det ärbara med tålmodigt arbete vi kan arbeta mot detta.
Vi behöver mer resurser och att hitta nya metoder att bekämpa detta. Det är mycket teknisk bevisning det handlar om och resurserna är hårt ansträngda. Stockholm håller på med 40 mordutredningar för närvarande. Det är en oerhörd belastning.

Det insinueras ofta i media att spelbolag är inblandade i matchfixning. Vad tycker du att spelbolagen skall göra?
– Jag vore förvånad om inte personal även på spelbolag utsätts för påtryckningar från kriminell verksamhet. Plocka bort så mycket som möjligt från spelmarknaden som kan riskera matchfixning så ökar vi kontrollen.