Tusentals illegala spelautomater omsätter miljarder i Sverige

Historiskt sett så har den organiserade brottsligheten tjänat pengar genom penningtvätt, momsbedrägerier och skattebrott via spelbolag, och det görs stora insatser internationellt för att stävja detta.
– I Sverige har vi idag ett problem med illegala spelautomater, konstaterade Marcus Aronsson. Det finns idag tre stora aktörer som har ställt ut 2000-3000 illegala spelautomater runt om i Sverige vilka omsätter miljardbelopp.

– Detta är en pågående brottslighet och de ansvariga är dömda i domstolar men upphör inte med sin verksamhet. Vid tingsrättsförhandlingar så hävdar de att de har tillstånd från de länder där de har sina servrar placerade, men de som ställer ut och tillgängliggör spelautomaterna är också inblandade i denna brottslighet och kan dömas.

Lotteriinspektionen kontrollerar och polisanmäler spelplatserna och under 2014 och 2015 gjordes 130 polisanmälningar, men hittills har åtal väcks i bara 8 procent av dessa fall.

Vilka är då framgångsfaktorerna för att stävja brottsligheten?
– Vi måste ha en god samverkan mellan andra myndigheterna. Vi har nu en kontaktåklagare som vi kan vända oss till som för informationen vidare. Vi behöver högre prioriteringsgrad hos polisen och snabbare insatser från myndigheter, och vi måste titta på andra brott i anslutning till brott mot lotterilagen, sa Marcus Aronsson.

Har du något medskick till publiken?
– Ja, var nogräknad med vilka parter du har med. Det är viktigt att man kontrollerar vilka partner man gör affärer med. Det är väldigt lätt att man blir utnyttjad för illegal brottslighet i spelbranschen.